Video: Introduksjon til Solhilsen

Sittende kvinne i yoga-positur

Solhilsen – Surya namaskar

er en serie med posisjoner som glir over i hverandre i takt med pusten. Du varmer opp hele kroppen og balanserer fremsiden og baksiden, fra innerst til ytterst. Solhilsen er et lite yogaprogram i seg selv og er en god start på dagen eller som en sekvens etter en stillesittende dag på jobb. Her viser jeg den klassiske solhilsen, som vi ofte gjør i vår yogapraksis. Les igjennom hvordan pusten synkroniseres med bevegelsen før du ser videoen:

Pust inn når du strekker armene opp over hodet (og eventuelt litt bakover i en bue uten å henge i korsryggen) og pust ut når du feller kroppen fremover, pust inn og før venstre ben langt tilbake – kneet ned i gulvet og se opp, pust ut og før høyre ben tilbake til venstre fot – baken høyt, pust inn i planken, pust ut ned til lav planke, pust inn i kobra og ut tilbake med baken høyt….herifra gjør vi akkurat de samme posisjonene tilbake til utgangsposisjon: pust inn og før venstre ben helt frem til hendene – se opp, pust ut og før høyre ben frem og heng over – slipp hode og nakken, pust inn og kom lengste veien opp til stående med armene over hodet, pust ut og samle hendene foran brystet.

Deretter gjør du samme serie synkronisert med pusten med høyre ben tilbake osv.

Ha tålmodighet om det kjennes tungt i starten å synkronisere pust og bevegelse. Det kommer med jevnlig praksis når muskler og ledd har mer bevegelsesfrihet og sekvensen sitter.

Musikk: Benjamin Hidas på Handpan

Solhilsen – tilpasset

I video 2 har jeg tilpasset solhilsen om baksiden og fremsiden av lårene er korte og stramme. Forkortet muskulatur påvirker leddbevegeligheten din og forplanter seg til andre deler av kroppen. Her fokuserer vi på å holde ryggen rett med bøy i knærne og hjelper benet med steget frem. Om du praktiserer denne jevnlig over noen uker vil du oppleve en større bevegelsesfrihet etterhvert :) Pusten er som i video 1.

Solhilsen – videreutvikling

I video 3 vises et eksempel på hvordan solhilsen kan utvikles, hvor bevegelse og leddutslag forstørres og forlenges. Det finnes flere varianter og posisjoner vi kan legge til her og utvikle når den klassiske varianten er innøvd.